2018 – Bezoek aan de Sloveense Rijksdienst voor Wegverkeer (DARS)

Geplaatst op door

Bezoek aan de Sloveense Rijksdienst voor Wegverkeer (DARS)

In de zomer dit jaar was ik uitgenodigd door de DARS om het hoofdkantoor in Ljubljana te bezoeken. Ik had een beperkt aantal Sloveense tolvignetten in mijn collectie en wilde dit graag uitbreiden. Na mailcontact over en weer is er een afspraak gemaakt met de ontwerper van het Sloveense tolvignet Sandi Radovan.

Bij aankomst in het gebouw werd ik door de receptie al verwacht en vervolgens opgehaald door dhr. Radovan. Onderweg naar zijn kantoor vertelde hij mij dat mensen van de PR bij het gesprek zijn; zij hadden nog niet eerder meegemaakt dat iemand tolvignetten verzameld en hiervan zo’n grote collectie heeft. Mijn bijzondere belangstelling voor het Sloveense tolvignet speelde een belangrijke rol. Ook omdat, zo vertelde de PR manager Teja Kržišnik, er in Slovenië meestal veel kritiek op de prijs van het tolvignet is en ik op een heel andere manier naar het tolvignet kijk.

Tijdens het warm onthaal kreeg ik veel uitleg over het ontwerp, productie en uiteindelijke verspreiding van de vignetten. Een belangrijk onderdeel van het ontwerp is de beveiliging van het vignet. Beveiliging om hergebruik te voorkomen. Inmiddels ken ik de beveiligingen van de Europese tolvignetten en kom tot de conclusie dat het Sloveense tolvignet het best beveiligd is tegen hergebruik. Het vignet is simpelweg niet zonder het te beschadigen van de ruit te halen. De kleurcoating verdwijnt dan en de tekst “ONGELDIG” wordt onmiddellijk zichtbaar.

Er wordt in Slovenië veelvuldig door de DARS gecontroleerd op de geldigheid van de vignetten. Dit gebeurt met zowel mobiele als vaste scanapparatuur. Met een ongeldig vignet gescand worden ligt er een boete in het verschiet.

Meest bijzonder was dat ik bij hoge uitzondering nieuwe ongebruikte vignetten mee kreeg vanaf het jaar één. Met deze uitzonderlijke gift is nu ook Slovenië compleet in mijn verzameling en denk ik met veel plezier terug een een warme en informatieve ontmoeting met de mensen van de Sloveense Rijksdienst voor Wegverkeer.

Mw. Teja Kržišnik (PR) en de ontwerper van het Sloveens vignet de heer Sandi Radovan.   

Op de foto samen met de ontwerper van het Sloveens vignet de heer Sandi Radovan. 

 Bij de ingang van de DARS in Ljubljana. 

De complete verzameling Sloveense vignetten nieuw. 

 

Er is ook een publicatie geplaatst van mijn bezoek aan de Dars in het blad Avtoceste september 2018.