2017 – Bezoek aan drukkerij in Zwitserland

Geplaatst op door

Special item over mijn bezoek aan de drukkerij waar de Zwitserse autobahnvignetten gedrukt worden.

Dit jaar heb ik op uitnodiging en in samenwerking met de Oberzolldirektion de drukkerij bezocht waar de Zwitserse autobahnvignetten al 11 jaar gedrukt worden. Bij hoge uitzondering was er een afspraak voor een rondleiding tot stand gekomen en eindelijk is het dan zover.

In de auto dan maar en op naar Etitex in Zollikofen. Bij aankomst was het voor mij volledig herkenbaar, ik had natuurlijk al duizend keer op google en andere sites gekeken hoe het er daar uit zag.

De rondleiding was een belevenis en indrukwekkend om te zien hoe daar 10 miljoen autobahnvignetten per jaar worden gedrukt. Het worden er jaarlijks meer.

Ook logistiek heeft dat wel wat te betekenen en is organisatie nodig.

Het was mij in de verzameling al opgevallen dat dezelfde letters in het serienummer steeds in een bepaald land voorkomen. Ik heb natuurlijk de vraag gesteld of er een bepaalde logica in de uitgifte van de serienummer zit. Dat is inderdaad zo. Ik kan daar helaas niet teveel over uitweiden, maar om een voorbeeld te geven: de serienummers met de letter G en H worden alleen bij de Zwitserse posterijen (Swiss Post) verkocht. De serienummers met de letter A is toebedeeld aan de dealers in Zwitserland.

Zwitserse precisie gaat ver en heeft ook zijn weg gevonden in het drukproces van de autobahnvignetten. Met bijna “nul-procent” foutmarge is het drukproces zo goed als foutloos.

De toekenning van het serienummer is een bijzonder proces op zich. Van ieder vignet wordt een foto gemaakt en de positie van het serienummer in het vignet bepaald. Bij afwijking wordt het vignet gestanst en uit het proces gehaald.

De productielijn is full color zodat het eindproduct, het vignet, er direct uitrolt. De nummering is een separaat proces.

Tijdens de rondleiding was het drukproces voor 2018 aan de gang.

Ik zou nog veel meer willen vertellen over deze bijzondere ervaring maar daar heb ik helaas geen toestemming voor gekregen.

Mooi bedrijf dat ook de parkeervignetten van Texel en Harlingen heeft gedrukt. Leuk ook dat ze onder de indruk waren van mijn verzameling.

Eerst maar even een foto bij de ingang.

En dan maar aanbellen. Wie weet of ze me binnen zullen laten. Waarschijnlijk alleen voor de stroopwafels en speculaas. Nou ja, je neemt toch iets mee als je voor de eerste keer op bezoek gaat.

In de ontvangstruimte en wachten op José Frey. De verkoopleider bij Etitex.

Eerst op de foto met José Frey en tevens de laatste foto die ik hier kan plaatsen. Helaas, ik heb veel foto’s mogen maken ook van het productieproces maar ik heb om veiligheidsredenen geen toestemming kunnen krijgen om deze foto’s hier te plaatsen. Jammer maar natuurlijk wel te begrijpen.

In 2015 is er door Radio Pilatus een reportage gemaakt over het productieproces van de Zwitserse autobahnvignetten. De video van deze reportage is hier te bekijken.