Duitsland

Geplaatst op door

Milieusticker Duitsland 

Op 1 januari 2008 is de Milieusticker in Duitsland ingevoerd. Eerst beperkt en inmiddels in een groot aantal steden. De gebieden waarvoor beperkingen gelden (Umweltzone), zijn te herkennen aan een verkeersbord met daaronder de soort milieusticker (Umweltplakette) die je nodig hebt om die zone in te mogen rijden. Heeft je voertuig niet de getoonde sticker, dan mag je dat gebied dus niet inrijden. Ook voertuigen met een buitenlandse registratie, zoals bijvoorbeeld een Nederlandse, moeten een milieusticker hebben om dat gebied in te mogen. Alle milieuzones in Duitsland hebben inmiddels de gele sticker als minimumeis. De rode sticker heeft dus geen functie meer en wordt niet meer aangeboden. Aangezien er geen autosnelwegen zijn in Duitsland die onderdeel zijn van een Umweltzone heb je voor doorreis naar Oostenrijk of Zwitserland geen milieusticker nodig.

Rij je zonder milieusticker een Umweltzone in of is de sticker niet goed zichtbaar aangebracht riskeer je een boete. Welke steden/gebieden?

Klik hier voor een actueel overzicht van steden met Umweltzones en hun omvang op de website van het Duitse Umweltbundesamt.

Welke eisen voertuig?

Klik hier voor een overzicht van de emissieklassen om te zien of je voertuig in aanmerking komt voor een “Umweltplakette”, en zo ja voor welke.