Turkey

Tol betalen is in Turkije vrij normaal. De meeste snelwegen in Turkije (Otoyolları of Karayolları) en een enkele brug vallen onder de tolwegen, de bedragen worden veelal geïncasseerd via het HGS (Hizli Geçis Sistemi) systeem. Hiervoor heb je als automobilist in feite twee mogelijkheden:

Een vignet voor gebruik op de voorruit. Dit kost € 1,21 (5 Turkse Lira). Het vignet is voertuig gebonden. Dit is in feite het OGS systeem (Otomatik Geçiş Sistemi), en is meer van toepassing op de Turkse automobilist. Het is mogelijk om gebruik te maken van een prepaidkaart. Deze kost € 3,65 en is voor meerdere voertuigen te gebruiken. Een voorbeeld van een tolbrug in Turkije is de brug over de Bosporus. Deze brug is de verbinding tussen het Europese gedeelte en het Aziatische deel van de turkse hoofdstad Istanboel (Boğaziçi Köprüsü).

Tol wordt in Turkije op drie manieren geheven:

1 KGS (Kartlı Geçiş Sistemi)
Het KGS systeem werkt met een prepaidkaart. Deze kaart plaats je voor de tolpoort. De verschuldigde kosten worden op die manier van het aanwezige tegoed afgeschreven.

2 HGS (Hızlı Geçiş Sistemi)
Het HGS systeem is afgeleid van het Turkse woord voor ‘snel’ en werkt op prepaid basis. Het voordeel is dat je niet hoeft te stoppen om de tol te betalen. Via een RFID chip wordt het verschuldigde bedrag automatisch afgeschreven op het moment dat je een tolpoort passeert.

3 OGS (Otomatik Geçiş Sistemi).
Het OGS systeem werkt op basis van een tolvignet. Hiervoor betaalt de automobilist een vast bedrag per maand of per jaar. De bijbehorende sticker plaatst men dan achter de voorruit zodat het kaartje en de barcode goed zichtbaar is. Passeert een automobilist een OGS tolpoort dan worden een aantal gegevens geregistreerd. Hierdoor is het systeem een stuk betrouwbaarder, met name omdat het OGS systeem gebonden is aan het voertuig. Een boete voor het rijden met een vervalste of vervallen sticker kan dan eenvoudig aan de automobilist in kwestie worden verstuurd.

LET OP: Maak je gebruik van de HGS sticker, ga dan niet op een OGS rijstrook rijden. Je kan hiervoor namelijk een boete krijgen die elf maal hoger is dan de reguliere tolprijs. (Bron: visumonlineturkije.nl)

HGS Vignette